Automatikus forgalomszámláló rendszer fejlesztése

Szerző: | nov 13, 2021 | projektek

Jól halad a modern automatikus forgalomszámláló rendszer fejlesztése

Az automatikus forgalomszámláló rendszer előállítását célzó projektünk során az alábbi munkafolyamatokat tervezzük elvégezni:

Távolságmérésen alapuló forgalommérő eszközünket újratervezzük, részben amiatt, hogy az eredeti terveknek megfelelően kommunikációs modullal bővítsük ki, amely vezetéknélküli jeltovábbítást tesz lehetővé az adatszolgáltatási funkció érdekében, másrészről pedig a pandémiás helyzet következtében kialakuló világméretű chiphiány következtében a korábban alkalmazott alkatrészek beszerezhetetlenné váltak. A feladatot forgalommérő hardveregység, valamint a működéséhez elengedhetetlenül szükséges beágyazott szoftver kivitelezésével tervezzük végrehajtani, a szenzorok jelének kezelése, a számlálás eredményét adott időszeletekre meghatározó jelfeldolgozó függvények és az adattovábbítás során alkalmazott kommunikációs csomagok, valamint a kommunikációt végző szoftvermodul kifejlesztésével.

A fejlesztés során a rendkívül nagymennyiségű, és eredeti formájában élőmunka-igényes tesztelés kiváltására egy kamerakép-feldolgozáson alapuló, objektumdetekciós, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert fejlesztését tervezzük, amelyet a fejlesztés és validációs fázisban, mint fejlesztést támogató eszközt alkalmazunk. A kifejlesztett rendszert a későbbiekben gyalogosforgalom-detekcióra alkalmas formába kívánjuk továbbfejleszteni.

A kész rendszer tesztelése folyamatban van.

A forgalomszámláló eszközről érkező adatok feldolgozása, a felhasználók számára kidolgozott adatszolgáltatási célú webes felületet fejlesztünk, a mögöttes háttér rendszerekkel együtt. A szolgáltatás elsődleges feladata a kihelyezett mérőeszközök menedzsmentje és küldött adatainak tárolása, valamint elérhetővé tétele lesz, engedéllyel rendelkező személyek számára.

A mérőeszközök adatai mobil hálózaton keresztül érkeznek. Az adatokat egy MQTT broker alkalmazás koncentrálja. A feladat részét képezi egy MQTT kliens alkalmazás elkészítése, ami képes az adatokat feldolgozni és a webes rendszerbe továbbítani. Az alkalmazás Node.JS nyelven készült így könnyen futtatható bármilyen operációs rendszeren. A rendszerbe történő belépés felhasználónév és jelszó párossal lehetséges. Minden felhasználó a saját jogosultságainak megfelelő funkciókat éri csak el. Amennyiben a felhasználó rendelkezik jogosultsággal, akkor képes a begyűjtött adatok letöltésére napi bontásban, tudja ellenőrizni az eszközök állapotát és menedzselni azok beállításait.