Sikeres projektzárás

Szerző: | márc 7, 2022 | projektek

Sikerrel zárult az automatikus forgalomszámláló rendszer fejlesztését célzó támogatott projekt

Az automatikus forgalomszámlálási adatszolgáltató rendszer kifejlesztésére irányuló projekt 2022.02.28-án sikeresen lezárult. A projekt végrehajtása során a következő eredményeket értük el:

(1)     Elkészült egy STM32 architekturájú mikrovezérlőre alapozott, távolságmérő szenzorok jelét kezelni és feldolgozni képes beágyazott hardver, amely képes továbbá az adatok 30…120 s-os csomagokban továbbítására is adatgyűjtő szerver felé GSM hálózaton keresztül. A hardver egység új változata a chiphiány következtében éppen beszerezhető alkatrészbázisra lett építve. A forgalommérés maga infravörös távolságérzékelő szenzoron alapszik.

(2)     A hardver egység vezérlését, az adatkommunikációt, valamint a jelfledolgozást megvalósító beágyazott szoftver elkészült. A szoftver a távolságmérési adatsorból 2 perces egységekre vonatkoztatva a leszámlált elhaladó járművek számát továbbítja a GSM kommunikáció segítségével.

(3)     A nagymennyiségű emberi forgalomszámlálási órát, amely az eszköz validálásához lett volna szükséges, kiváltottuk mesterséges intelligencia alapú, objektumfelismerő algoritmusokon alapuló szoftverrel, amely kamerakép alapján képes a forgalom automatikus számlálására. (Ennek alkalmazása, mint forgalomszámláló eszköz szintén lehetséges, ugyanakkor ennek fajlagos költsége nagyon magas a távolásgmérésen alapuló megoldáshoz képest). A forgalmi csomópontról készült videó és a felhasználó által a képsíkon megadott téglalap alapján képes a videón vizuálisan érzékelhető, a megadott téglalapon áthaladó járműforgalom automatikus megszámlálására. A számlálás során képes megkülönböztetni a következő kategóriákat: személygépjármű; kerékpár vagy motorkerékpár; teherautó vagy nyerges vontató vagy busz.

(4)     Elkészült egy olyan egyszerűen szétszerelhető/összeszerelhető állvány, amellyel képesek vagyunk tetszőleges helyszínre rövid időn belül kitelepülni, és a forgalom veszélyeztetése nélkül (betonsúlyokkal, drótkötél horgonyokkal) aa méréseket lebonyolítani.

(5)     A rendszer adatszolgáltatást megvalósító eleme az a backend és frontend szoftverrendszer, amely megvalósítja a mérőeszközök menedzsmentjét, az adatok mentését adatbázisba, továbbá biztosítja a megrendelők számára az adatok szolgáltatását webes felületen keresztül. A rendszerbe történő belépés felhasználónév és jelszó párossal lehetséges. Minden felhasználó a saját jogosultságainak megfelelő funkciókat éri csak el. Amennyiben a felhasználó rendelkezik jogosultsággal, akkor képes a begyűjtött adatok letöltésére napi bontásban, tudja ellenőrizni az eszközök állapotát és menedzselni azok beállításait. A webes rendszer PHP nyelven készült, Laravel keretrendszer segítségével.

Összefoglalva a projekt elért eredményeként létrejött egy automatikus forgalomszámláló rendszer, amely költséghatékonyan, mobil módon, rövid válaszidővel (megrendeléstől számított 24 órás kitelepülési idővel) képes automatikus adatszolgáltatást nyújtani az adott keresztmetszeten elhaladó járműforgalomról, és a mért adatokat egy felhasználóbarát kezelőfelületen valós időben képes a megrendelő számára elérhetővé tenni. A rendszer mérési pontossága tipikusan 1%, legrosszabb esetben 3%, amely bőven eleget tesz a forgalomméréstechnikai elvárásoknak.